20 januari 2011

Geen water, geen stroom

We hebben het vorig weekend heerlijk gehad in St. Lucia. Het is een leuk, klein plaatsje aan zee. In de rivier die aan de andere kant van het plaatsje loopt, leven krokodillen en nijlpaarden. We zien ze van een afstandje, komende tijd gaan we ze nog van heel dichtbij bekijken vanaf een boot. Het strand is er heerlijk. We wandelen, zwemmen en zonnen en gaan uit eten. Het stadje lijkt veel surfers te hebben, gezien de Ripcurl en Quicksilver winkels en de beachboys die uit grote auto's rollen. Ik kan helaas geen surfer spotten, laat staan een goede golf.

Op maandag begint ons "harde leven" weer en we gaan flink aan de slag. We proberen een plan te maken om ons conservation project tot een succes te maken. Zuid Afrika heeft vele bekende problemen, grote en kleine. Één onbekende ervan is de uitheemse vegetatie. Ze overwoekeren de inheemse planten, waardoor de dieren niet voldoende voedsel of leefomgeving hebben. In het park waar we verblijven hebben de problemen van dichtbij gezien. Nu we alert gemaakt zijn op de planten, zien we ze overal.
We proberen een plan te maken om mensen te activeren, vrijwilligers, sponsoren en locals. Omdat wij de eerste vrijwilligers in dit project zijn is het veel brainstormen om het voor de volgende vrijwilligers makkelijker te maken. Uiteindelijk moeten de plannen uitgevoerd worden en ik hoop dat we daar in deze maand een start in kunnen maken.
We komen veel problemen tegen, groot en klein. Het is nou eenmaal geen Europa, het is nog steeds een derde wereldland.

En dat hebben we al goed ondervonden, we hebben soms geen water en soms geen elektriciteit. We zitten in het midden van een game reserve en na een storm met veel regen zijn nagenoeg alle wegen onbegaanbaar geworden. Voor ons zijn het maar kleine ongemakken met onze luxe apparaten, gadgets en ruim voorziene voorraadkasten en EHBO kisten.
Ik kijk nu al heel anders naar het water dat ik thuis verspil. Hier laat je het wel uit je hoofd om het water te laten stromen als je je tanden poetst. Douchen kan je in 2 minuten, 1 minuut nat maken en 1 minuut afspoelen.

Uiteraard gaan we door met onze fotografie. We maken ritten door verschillende parken en hebben in de eerste anderhalve week The Big Five al gespot én gefotografeerd. We bespioneren exotische vogels vanuit schuilhutten en maken prachtige tochten om boven op de heuvels de zon te zien zakken.
Komend weekend gaan we naar Mozambique, waar we een weekend gaan zwemmen met dolfijnen. Heb ik het onderwaterhuis toch niet voor niks meegenomen.

Ik kan bijna niet wachten om thuis de foto's door te nemen en aan jullie te laten zien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten